Блог вчителів української мови та літератури Тернопільського району

Блог вчителів української мови та літератури Тернопільського району

7 грудня 2018 р.


23 листопада на базі Великоберезовицької ЗОШ І-ІІІ ст. відбувся практичний семінар для вчителів  української мови і літератури, які працюють з 9-10 класами на тему: «Формування риторичної особистості на уроках української мови. Есе - вид роботи на уроках РМ».
Риторика – це не лише теорія і практика досконалого мовлення, переконливого, гарного, доцільного, це насамперед учення про мовленнєве виховання особистості. Курс риторики покликаний дати учням міцні знання основ ораторської майстерності, сприяти формуванню умінь і навичок в усіх її розділах: у виборі теми, збиранні матеріалу, плануванні, композиції, використанні засобів мови, фігур, правильності, виразності мовлення.
Потреба вивчення основ риторики зумовлена її суспільними функціями: виховання ритора як гідного громадянина, компетентного у публічному мовленні.
Знання елементів практичної риторики дасть змогу забезпечити формування в учнів таких умінь і навичок:
-         Орієнтуватися у ситуаціях спілкування;
-         Будувати діалог залежно від цілей спілкування й соціального контексту;
-         Надавати висловленню сенсу і змісту засобами лексики, фразеології й граматики;
-         Ініціювати, підтримувати, розвивати й завершувати спілкування;
-         Налагоджувати гармонійні стосунки з людьми;
-         Бути переконливим у своїх висловленнях, бажаним співрозмовником, привабливим і впливовим оратором.
Отже, вивчення риторики сприятиме також зростанню показника культури в країні.
          І хоч курс практичної риторики ввели у навчальну програму 10 класу, проте головною метою навчання української мови є формування в учнів комунікативної компетенції, що ґрунтується на комунікативних уміннях, сформованих на основі мовних знань, умінь і навичок.  І основним завданням сучасного вчителя словесника – підготувати учнів до спілкування в реальних життєвих ситуаціях, навчити їх здобувати знання самостійно з метою вдосконалення в галузі обраної майбутньої професії. Саме на уроках української мови вчитель повинен формувати в учнів уміння і навички  спілкування.
    Ці напрями роботи з розвитку мовлення становлять основу для формування мовленнєвої компетентності:
-  збагачення, уточнення й активізація словникового запасу учнів;
-   уміння вживати слова у власному для них значенні, користуватися виражальними засобами мови залежно від ситуації й мети висловлювання;
 - послідовне і логічне викладання думки;
-   удосконалення граматичного ладу мовлення учнів;
-   оволодіння нормами українського літературного мовлення;
-   формування культури мовлення і спілкування.

Вчителями української мови і літератури Великоберезовицької ЗОШ І-ІІІ ст. Федик Н.І. підготовлено і проведено узагальнювальний урок у 10 класі із теми «Практична риторика»  у формі захисту проектів - презентаційта тестових завдань, а Венетою Л.С. підготовлено і проведено  урок з української літератури в  9 класі на тему: «Література рідного краю. Життя і творчість Василя Ярмуша




Немає коментарів:

Дописати коментар