Блог вчителів української мови та літератури Тернопільського району

Блог вчителів української мови та літератури Тернопільського району

10 листопада 2020 р.

 

  З Днем української писемності та мови!

         Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу, найвагоміше надбання кожної окремої людини і найбільша суспільна цінність.

Ми маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Всебічна підтримка державності мови, зростання її престижу, зміцнення та розвиток – почесна місія кожного громадянина України. 

Бажаємо, щоб Материнське Слово було для нас духовним джерелом життя і оберегом. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови.

Уже традиційно у  цей день стартує XXІ Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика.

У День української писемності та мови тисячі українців щороку беруть участь у написанні Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності - традиційній щорічній загальнонаціональній акції, присвяченій українській мовіЮвілейний ХХ  радіодиктант національної єдності цього року відбувся  9 листопада о 9:00 в ефірі «Суспільної студії» на телеканалі UA: ПЕРШИЙ, а також в ефірі UA: Українське радіо та UA: Радіо Культура.

Цього разу текст для диктанту написав відомий письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович, науковою консультанткою проєкту стала докторка філологічних наук, професорка Лариса Масенко. Читала диктант знаменита акторка Римма Зюбіна.

Текст диктанту оприлюднять на сайті UA: Українське радіо 11 листопада об 11:00.

Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі та вчителі закладів загальної освіти, студенти та викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі –  у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Студію для написання диктанту для гостей облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського, де відомі українці писали  диктант із дотриманням карантинних вимог.

У Тернопільському районі старшокласники та вчителі усіх шкіл теж долучилися до написання  ХХ  радіодиктанту національної єдності.

















Немає коментарів:

Дописати коментар