Блог вчителів української мови та літератури Тернопільського району

Блог вчителів української мови та літератури Тернопільського району

2 березня 2020 р.

Про проведення презентації книжки
 "Література рідного краю.Богдан Бастюк"

28 лютого 2020 року на базі бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» у пам'ятці архітектури XIX ст. «Вілла Грабовських», ( м.Тернопіль, вул.
І. Франка, 21) для учителів української мови і літератури закладів загальної середньої освіти Тернопільського району, учителів – словесників Великогаївської ОТГ та Білецької ОТГ відбулася презентація книжки у рамках проєкту «Література рідного краю» за творчістю Богдана Бастюка, поета, прозаїка, гумориста, члена Національної спілки письменників України.

Літературний портрет Богдана Бастюка -  це ще одне дослідження творчості письменника у рамках проєкту «Література рідного краю», упорядники якого започаткували фахову розмову про письменників Тернопілля, видане за сприяння Тернопільської обласної ради та Тернопільської обласної державної адміністрації, присвячене 70-річчю від дня народження нашого земляка.


Зважаючи на те, що Богдан Бастюк – наш земляк (уродженець села Мишковичі Тернопільського району, Тернопільської області); поет, прозаїк, гуморист, член Національної спілки письменників України з 1988р.; у 2005-2008рр. очолював Тернопільську обласну організацію НСПУ; лауреат літературних премій ім. братів Лепких, ім. Уласа Самчука, ім. Степана Руданського та ім. Степана Олійника, упорядники книжки І. Б.Звір-Бастюк (учитель української мови та літератури НВК «Мишковицька ЗОШ І-ІІІ ст),
 п. Марія Крупа, п. Віра Крамар та методист ТРМК  Наталія Стрийвус вважали за доцільне презентувати творчі здобутки земляка.
У посібнику представлено конспекти уроків літератури рідного краю, дидактичні матеріали до вивчення окремих тем з української мови, матеріали для позакласних заходів, творча скарбничка письменника, літературно-критичні

дослідження творчості та життя Богдана Бастюка, підготовлені творчими учителями-словесниками району Іриною Богданівною Звір-Бастюк (учителем української мови та літератури НВК «Мишковицька ЗОШ І-ІІІ ст), Наталією Богданівною Войткович, (учителем української мови та літератури Почапинської ЗОШ І-ІІІ ст.), Світланою Богданівною Бругер (учителем української мови та літератури  НВК «Довжанківська ЗОШ І-ІІІ ст.), Лідією Степанівною Тур (учителем української мови та літератури Острівської ЗОШ І-ІІІ ст.), а також учителем вищої категорії Остап’ївської ЗОШ І-ІІІ ст. Надією Михайлівною Низдропою, учителем української мови та літератури Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ст. №8 Галиною Михайлівною Скурською, учителем української мови та літератури Тернопільської ЗОШ І-ІІІ ст. № 27 імені В.Гурняка Наталією Ярославівною Намакою,  а також  учителем-методистом Доброводівського ліцею, членом Спілки письменників України Марією Іванівною Назар, які мали можливість представити свої напрацювання.


Проведенню заходу передувала цікава, захоплююча екскурсія музеєм «Літературного Тернопілля»  про розвиток літературного процесу краю від найдавніших часів до сьогодення, проведена провідним бібліотекарем
 п. Оксаною Лехіцькою . Неймовірно чуттєво, манера оповіді п.Оксани захопила своєю щирістю та  неперевершеністю.
Маємо надію, що зерна літературного врожаю Богдана Бастюка проростуть у дитячих душах новими знаннями, добром, любов’ю  до рідної землі. Адже
його твори – це сповідь митця про любов до рідного краю, до земляків, до України. Це  дотепні розповіді гумористичного характеру та повчальні байки й сатиричні твори, що відкривають читачеві правду життя та закони моралі.
Запропоновані матеріали неодмінно стануть у пригоді вчителям – словесникам не тільки під час проведення уроків ЛРК, а й позакласної роботи з української літератури,  відкриють талановиту постать нашого земляка – письменника. Висловлюємо  щиру  вдячність Майї Миколаївні Кондирєвій, методисту відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів ТОКІППО за участь у проведенні методичного заходу.
Щиро вдячні п.Галині Компанієць, директору бібліотеки – музею за привітність, хорошу атмосферу,  позитивні емоції, можливість проведення заходу у даному закладі, адже це справжнє  місце зустрічі творчих людей.


Немає коментарів:

Дописати коментар